Varmrätten






Dubbelmarinerad fläskfilé

Ingredienser

500 g Fläskfilé

Marinad 1
2 mks soja
1 msk hoisinsås
0.5 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker

Marinad 2
0.5 dl vitvinsvinäger
0.5 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar, väl stött
0.5 dl persilja, finhackad
2 msk kapris, avrunnen

1. Blanda samman ingredienserna till marinad 1: soja, hoisinsås, salt, olja och socker.

2. Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden.

3. Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Lägg filén på galler i en långpanna, stick in en köttermometer och stek köttet tills termometern visar 65 grader, ca 40 minuter. Vänd filén en gång under stekningen.

6. Svep in filén i folie och låt den kallna.

7. Blanda samman marinad 2: vinäger, vatten, olja, salt, svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris.

8. När filén kallnat skivas den i 1/2 cm tunna skivor.

9. Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2.

10. Ställ kallt.

11. Marinera filén i ca 2 timmar. Ös köttet ett par gånger.

12. Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av.


Rotfruktsgratäng

Ingredienser

500 g potatis av mjölig sort, t ex King Edward
1 st stor morot
1 st stor palsternacka
100 g rotselleri
100 g kålrot
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 tsk timjan
1.5 krm malen muskot
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1.5 tsk salt
2 krm peppar
3 dl västerbottenost

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och rotfrukter och skiva dem tunt, gärna i matberedare.

2. Blanda alla ingredienser, men spara hälften av osten, i en stor bunke. Det är enklast att använda händerna.

3. Häll över blandningen i en ugnssäker form och strö över resten av osten.

4. Gratinera i mitten av ugnen tills rotfrukterna är mjuka och gratängen har fin färg, 45-50 minuter.