Varmrätten






Dubbelmarinerad fläskfilé

Ingredienser

500 g Fläskfilé

Marinad 1
2 mks soja
1 msk hoisinsås
0.5 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker

Marinad 2
0.5 dl vitvinsvinäger
0.5 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar, väl stött
0.5 dl persilja, finhackad
2 msk kapris, avrunnen

1. Blanda samman ingredienserna till marinad 1: soja, hoisinsås, salt, olja och socker.

2. Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden.

3. Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Lägg filén på galler i en långpanna, stick in en köttermometer och stek köttet tills termometern visar 65 grader, ca 40 minuter. Vänd filén en gång under stekningen.

6. Svep in filén i folie och låt den kallna.

7. Blanda samman marinad 2: vinäger, vatten, olja, salt, svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris.

8. När filén kallnat skivas den i 1/2 cm tunna skivor.

9. Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2.

10. Ställ kallt.

11. Marinera filén i ca 2 timmar. Ös köttet ett par gånger.

12. Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av.


Rotfruktsgratäng

Ingredienser

500 g potatis av mjölig sort, t ex King Edward
1 st stor morot
1 st stor palsternacka
100 g rotselleri
100 g kålrot
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 tsk timjan
1.5 krm malen muskot
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1.5 tsk salt
2 krm peppar
3 dl västerbottenost

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och rotfrukter och skiva dem tunt, gärna i matberedare.

2. Blanda alla ingredienser, men spara hälften av osten, i en stor bunke. Det är enklast att använda händerna.

3. Häll över blandningen i en ugnssäker form och strö över resten av osten.

4. Gratinera i mitten av ugnen tills rotfrukterna är mjuka och gratängen har fin färg, 45-50 minuter.

Förrätten

Till förrätt har jag gjort en toast med en röra på philadelphiaost, creme fraiche, rom, gräslök, dill, citron, citronpeppar och persillade. Toast först, sen ruccola, röra och den rökta laxen. Toppa med lite pressad citron och dill, prova den gärna för gott blev det.


Visa fler inlägg