Gorgonzolapotatis och älgfärsbiffar

 
Biffar
500 g älgfärs
1 st ägg
1 tsk salt
nymalen peppar
1 st gul lök
3 st enbär
2 msk vispgrädde
0.5 dl ströbröd
Rapsolja och smör till stekning

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet. Skala och riv löken. Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna. Blanda smeten ordentligt och forma den till 8 små eller 4 stora pannbiffar. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.

Gorgonzolapotatisar

4 bakpotatisar
100 g gorgonzola
1 dl Norrmejerier crème fraiche
100 g riven Västerbottensost®

Baka potatisen ca 1 timme i 200°. Mosa ihop gorgonzola och crème fraiche. Dela potatisen i halvor. Gröp ur en del av innehållet och blanda det med oströran. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka det i skalen och toppa med riven ost. Gratinera potatisen ca 10 minuter i 225

Kantarellsås

200 g färsk Karl-Johan svamp (eller 50 g torkad)
2 st schallottenlökar
1 st vitlöksklyfta
2 msk smör
3 msk vitt portvin
1/2 msk Kycklingfond
3 dl vispgrädde
 salt och peppar

Skär svampen i bitar (blötlägg den torkade). Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken, fräs i smör i en tjockbottnad kastrull. Häll på vitt portvin, kycklingfond och grädde, koka ihop såsen på medelhögvärme i 5 min. Mixa med stavmixer och sila, smaka av med salt och peppar samt lite vitt portvin.